Sustainable Tables

HomeArt ile “Sürdürülebilir Sofralar”: Alternatifli yılbaşı sofrasının 8 prensibi

Bu sene yeni bir yılın gelişi kadar 2021 yılının bitişini de kutluyoruz. Son birkaç yıldır bir arada olmanın, paylaşmanın, özel günlerin değerini daha bir anlar olduk. Sadece dostlarımız ve ailelerimizin değil, yaşadığımız dünyanın da ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olduğunu daha bir konuşur, daha çok anlatır olduk.

Tüm dünyanın gündeminde olan iklim ve atık krizi gibi konular büyük ölçeklerde acilen aksiyon almayı gerektiriyor tabii ki. Ancak uluslararası hareketleri takip etmekle birlikte kendi evimizde, satın aldığımız neredeyse her şeyde ve onların atığını nasıl yönettiğimizde de epey iş yatıyor. Kendi evimizi mikro düzeyde sürdürülebilirlik ilkelerine göre yönetebilir ve bundan büyük bir zevk duyabiliriz. Sadece keşfetmeye açık olun!

1. Abartmamak

HomeArt dergisinin Aralık sayısına sürdürülebilir sofra fikri ile misafir olduk. Yılbaşı diyince insanın aklına yenilmeyecek kadar çok çerez, abur cubur, hatta belki tek kullanımlık parti malzemeleri bile geliyor: abartmak kutlamaların özünde olmak zorunda değil.

Tamamen geri dönüştürülebilir ve yavaş üretim eseri malzemeden oluşturduğumuz ilk alternatife birlikte göz atalım. Yılbaşı sofralarında kırmızı, altın tonları, kremler ve siyahlar görmeye çok alışığız. Yeşilleri daha çok işin dekorasyon kısmında görüyoruz. Biz tabak setlerinde tamamen özgürleştik ve yağ yeşiline giderek diğer tüm detayları kıstık. Yağ yeşili limoges porselen tabaklarımız bir yılbaşı sofrasına en fazla bu kadar yakışabilirdi diye düşünüyoruz biz!

Onun dışındaki detayların yoğunluğunu doğal renklerden oluşturduğumuzu görebilirsiniz. Pamuklu, ham bir masa örtüsü, duruşunuzu destekleyecek dekoratif kuru pamuklar ve biyoplastik malzemeden beyaz vazolar ile karın içinden çıkan taze otları hayal ettirebilirsiniz.

 

2. Geometrik asimetri

Herhangi bir sunum yaparken sunduğunuz işi paralel bir düzlemden ziyade kademeli yüksekliklerde gösterebilirseniz izleyicinin algısını dönüştürmüş olursunuz. Bir dahaki sefere şık bir mağazaya gittiğinizde dikkat edin: raflarda mutlaka alt, üst kademelerde oluşturulmuş birden fazla katta ürün sergilenir. Bunu siz de farklı boylarda bardaklar, vazolar, şamdanlar ve bitkiler kullanarak yapabilirsiniz.

Terrazo bardak altıkları ve ahşap şamdanlar için buraya tıklayın.

 

3. Türlerin uyumu

Farklı malzemeler kullanmaktan çekinmeyin. Porselen, seramik, cam, pamuk, ahşap ve hatta biyoplastik! Türleri ahenk ve ritme göre karıştırırsanız ortaya çok sesli bir orkestra çıkabilir.

Porselen tabak ve seramik kaşık için buraya tıklayın.

 

 

4. Gelenekselin dışı

Geleneksel her zaman iyi ya da her zaman kötü değildir. Yılbaşı gelenekselin ta kendisidir ama bu onu modernleştirmeyeceğimiz anlamına da gelmez. Bu seneki yılbaşı pastanızı “soyun” ve tüm çıplaklığıyla servis edin! Son dönemde sosyal medyada da sık sık gördüğümüz “naked cake”ler bizim de radarımıza girdi. Sadece sadel ve sıradışılığı ile değil, “instagrammable” oluşu ile de evlere giriyor.

Kozalak süslemeler ise bizim yarattığımız konseptte “doğalı, doğal olanı sürdürebilmeyi, pamuktan kozalağa tüm unsurları” sevebilmeyi sembolize ediyor.

 

5. Renkli ve sade

Gelelim ikinci soframıza… Size burada bir renk patlaması yaşatıyor gibi görünsek de detaylara indiğiniz zaman dekoratif unsurlar dışındaki her şeyin sade ve yalın olduğunu göreceksiniz.

İlk soframız gibi bu sofra da sadece yavaş üretim eseri ve sürdürülebilir malzemeler kullandık. Kalıp olmadan elle şekillendirilen amorf seramik tabak setleri, pamuklu amerikan servisler ve peçeteler, birkaç canlı çiçek ve cam bardaklarla siz de özenli bir sofra oluşturabilir ve bir araya toplanmanın zevkini paylaşabilirsiniz.

 

 

6. Unutulmaz hediyeler

“Hediyenin büyüğü küçüğü olmaz” deyişi belki de bizim toplumumuzun alçakgönüllülüğünü en güzel anlatan deyişlerden biridir. Siz de yılbaşı sofranıza hediyelerinizi dahil edebilir, geri dönüştürülebilir malzemeler hediye edebilir ya da kendi el emeğinizi ortaya koyabilirsiniz.

Amerikan servisler ve yılbaşı kartpostalları için buraya tıklayın.

 

7. Detaylar

Bir önceki soframızda kullandığımız farklı türlerin uyumunu bu soframızda da ön plana çıkardık. Elinizde aynı takımın seramik bardakları yok mu? Cam bardaklar kullanın ve detaylarda uyumu yakalayın.

Yılbaşı süsleri ile cam su bardakları için buraya tıklayın.

 

8. Kontrast

Ev tekstili malzemelerinizi her kutlama konseptinize göre birkaç çeşit satın alıp sabit yemek takımınızı her kutlama için kullanabilirsiniz. Açık renk ve koyu renk birer takım peçete ve amerikan servisini, farklı renklerdeki canlı çiçekleriniz ve mumlarınızla hem israf yaratmadan hem de çeşit üreterek aynı tabak setiyle sürekli farklı bir yerdeymiş hissini yaratmanın kolaylığına siz de şaşıracaksınız.

Yalnız dikkat: tabak setiniz renkli ise diğer öğeleri sade; tabak setiniz sade ise diğer öğeleri renklendirmeyi unutmayın!

Porselen bardak ve mumlar için buraya tıklayın.

Amorf tabak seti için buraya tıklayın.

 

Sevdiklerinizle, huzurla, sağlık ve mutlulukla dolu olsun yeni yılınız! Yılbaşı kutlamalarınız için hazırladığınız sofraları bizimle Instagram‘dan paylaşabilirsiniz.

Mutlu sofralar, mutlu kutlamalar!